poniedziałek, 18 listopada 2019

Szwajcaria od kuchni — Spätzle

Witajcie moi kochani
w ten listopadowy dzień. Za oknami pogoda przygotowuje nas do zimowego okresu, nie tylko drzewa na gwałt gubią liście, ale i temperatura zwłaszcza w nocy spada poniżej zera. W takie dni dobrze jest zjeść coś ciepłego, pysznego, sycącego i samodzielnie wykonanego. Dzisiaj podaję Wam przepis na złociste Spätzle (takie kluseczki lane), które można wykorzystać na wiele sposobów, a moim ulubionym jest zapiekanka w serowym sosie. Smacznego <3


Zaczniemy od listy zakupów:

- 333 g mąki
- 3 jaja
- 133 ml mleka
- 13 roztopionego i ostudzonego masła
- sól



Wykonanie:

1. Na samym początku w dużym garnku wstawiamy osoloną wodę, aby się zagotowała.


2. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę i robimy na środku małe wgłębienie. Do niego wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło.



3. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki na jednolitą i kleistą masę. Potrzeba tutaj odrobinę siły, aby dokładnie wyrobić nasze ciasto. Masę odstawić na ok. 10 minut, aby odpoczęła.



4. Moje ciasto przełożyłam na płaską deskę (może być też płaski talerz), tak aby było nam wygodnie wrzucać małe porcje do garnka.


5. Na gotującą się wodę przy pomocy noża, odrywam kawałki ciasta, tak aby kluseczki były, jak najmniejsze.


6. Kluski gotujemy ok. 3 minuty, aż wypłyną. Nie gotujemy ich długo, gdyż to spowoduje, że będą twarde.


7. Wyjmujemy je do miski i nasze Spätzle są już gotowe do jedzenia.



Tylko od nas zależy czy podamy je prosto z wody, dodamy do zupy, usmażymy na maśle do kawałka mięsa czy zapieczemy. I ja dzisiaj pokażę Wam mój sposób na pyszne zapiekane Spätzle.


Oto kilka składników, które potrzebujemy do naszej zapiekanki: 

- nasze Spätzle
- 1 ząbek czosnku (lub czosnek granulowany)
- 1 mała cebula
- papryka
 najlepiej czerwona (zamiast papryki świetna wersja, którą często robię to szpinak, mrożony lub świeży)
- 1 łyżeczka Oleju
- kukurydza
 z puszki (zamiast niej możemy dodać garść pomidorków koktajlowych)
- 250 ml mleka
- 100 g Sera pleśniowego (ja wybrałam Brie i obrałam skórkę, żeby się lepiej rozpuścił w mleku, ale możemy dodać Gorgonzolę czy Lazur)
sól
- gałka
 muszkatołowa
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej, aby zagęścić sos)
- 50 g sera twardego startego (może być Gruyere)



1. Do małego rondelka wlewamy olej i posiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Całość podsmażam, aż cebulka się zeszkli.


2. Do cebulki wrzucam pokrojoną w kosteczkę paprykę (lub dodaję szpinak) i jeszcze chwilkę smażę.


3. Nasze Spätzle wykładam do żaroodpornego naczynia i posypuję kukurydzą.


4. Na to wykładam nasze zeszklone warzywa.


5. Do rondla wlewam mleko i podgrzewam, dodaję ser i mieszam, aż się rozpuści w gotującym się mleku.


6. Doprawiam do smaku solą i gałką muszkatelową oraz zagęszczam odrobiną mąki kukurydzianej.


7. Gotowym sosem zalewam wcześniej przygotowane Spätzle i posypałam suszoną pietruszką.


8. Na wierzch posypuję obficie startym serem.


9. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni, góra — dół na 15 - 20 minut.


10. I nasze zapiekane Spätzle gotowe.


11. Nakładam porcję jeszcze gorących i zajadam. Smacznego.



Ciekawi mnie czy lubisz próbować nowych smaków? Czy podobają Ci się takie wpisy z przepisami?


Przesyłam buziaki,
Buziaki.



29 komentarzy:

  1. Same pyszności. Ja te kluseczki kupuję gotowe w Lidlu :-) Niestety nie mam czasu na pracochłonne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana je robi się bardzo szybko, tyle, co zajmuje ugotowanie wody w garnku, polecam ;)

      Usuń
  2. Zrobiłam się bardzo głodna. Spatzle uwielbiam <3. Narobiłaś smaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię Twoje wpisy z przepisami, bo potrafisz je tworzyć bardzo przejrzyste i super wszystko opisujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, chętnie skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo piękne kluseczki, chętnie je kiedyś zrobię, dziękuję za przepis,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość Żanetko i życzę Ci smacznego :D

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie nazywają się one kluskami kładzionymi i podajemy z sosem mięsnym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, a robisz je Bogusiu tak samo? Wow nie znałam ich wcześniej :)

      Usuń
  8. Idealnie trafiłaś w moje potrzeby. Ja zawsze lane kluski robiłam z mąki i jajka, mleka nie dawałam i muszę spróbować. A sama zapiekanka wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszna, ciesze się, że trafiłam w Twój gust <3

      Usuń
  9. Bardzo lubię próbować nowych smaków i korzystać z nowych przepisów :) Podoba mi się pomysł z tymi kluseczkami, a zapiekanka wygląda bardzo smakowicie. Jestem ciekawa, czy uda mi się przerobić je na bezglutenowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę kochana, że spokojnie, jeśli zamienisz mąkę. Miłej zabawy Madziu i pochwal się wynikiem <3

      Usuń
  10. Oczywiście skorzystam z przepisu! <3 Tematyka kulinarna coraz bardziej mnie intryguje.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdybym nie odstawiła glutenu, to pewnie bym wypróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz kochana pokombinować z zamianą mąki ;)

      Usuń
  12. ja za kluskami nie przepadam ale polecę kumpeli:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaka zrobiłaś! Dobrze, że nie oglądałam tych zdjęć na głodniaka bo bym ekran ugryzła ;)

    OdpowiedzUsuń

♡ Dziękuje, że odwiedziłeś mój blog.
♡ Dziękuje za każdy komentarz jest on dla mnie ogromną motywacją.
♡ Zabraniam kopiowania i wykorzystywania treści oraz zdjęć z mojego bloga bez mojej zgody i wiedzy.
♡ Spam i obraźliwe komentarze będą usuwane.
♡ W miarę możliwości staram się odwiedzać moich czytelników.
♡ Komentarze proponujące obserwację za obserwację nie są mile widziane.
♡ Zapraszam ponownie na bloga oraz pozostałe moje social media.
♡ Jeżeli spodobał Ci się mój blog i moja praca zapraszam do obserwowania