poniedziałek, 9 września 2019

Käsewähe - czyli Szwajcaria od kuchni

Witajcie moi kochani,
po opublikowaniu zdjęcia z serową tartą na Instagramie miałam wiele zapytań o przepis. Dzisiaj zatem sprzedaję Wam mój ulubiony i sprawdzony przepis na typowe szwajcarskie danie - käsewähe. Jak wiadomo, każda pani domu robi je inaczej i moje, odrobinę różni się od tego, które jadam u swojej teściowej, choć składniki mamy bardzo podobne. Ta tarta występuje w podstawowej wersji, którą Wam poniżej przedstawiam, lub można ją spotkać z kawałeczkami boczku zatopionymi w masie serowej.

Riz Casimir



Na wstępie warto przygotować sobie podstawowe składniki oraz dokładnie wysmarować masłem formę do tarty. Moja ma tradycyjnie 28 cm średnicy. Muszę jeszcze zaznaczyć, że od pomyślenia o tym daniu do wyjęcia go z piekarnika u mnie mija około 40 minut, więc jest to doskonały przepis na ekspresowy obiad lub kolację.



Składniki:


Ciasto — ja idę na łatwiznę i kupuje rolkę ciasta np. w Lidlu, ale wiem, że nie wszędzie jest ono dostępne, zatem można je zrobić samemu.

250 g mąki
1 łyżeczka soli
100 g zimnego masła
100 ml zimnej wody


Mąkę, sól i masło posiekać nożem, aż powstanie coś na wzór zacierek (ciasto kruche). Podlać wodą. Delikatnie i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło i włożyć na 30 min do lodówki.


Masa serowa:

300 g mieszanki serów, jeśli natomiast nie mamy gotowej spokojnie możemy użyć:
150 g startego sera Gruyère
150 g startego sera Emmentaler



200 ml mleka
200 ml śmietanki słodkiej, pełnej
3 jaja, rozkłócone
1 łyżka skrobi kukurydzianej (można pominąć)
1/2 łyżeczki soli
po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i papryki




Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30 cm (na blaszkę 28 cm), na grubość ok. 3 mm. Wyłożyć na przygotowaną (wysmarowaną masłem) foremkę do tarty i dokładnie wylepić po brzegi, nadmiar obciąć nożem. Spód ciasta dokładnie ponakłuwać widelcem.


Sery mieszamy z mlekiem, śmietanką, jajkami, dodajemy skrobię i doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy i wylewamy na ciasto.



Piekarnik nagrzewamy góra — dół do 220 stopni (z termoobiegiem 200 stopni) i wkładamy ostrożnie tartę na dolną półkę. Pieczemy 30 — 35 minut.


Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatką.



SMACZNEGO!



Macie ochotę na käsewähe? Chcecie więcej Szwajcarskich przepisów?


Przesyłam buziaki, 
Monika.



25 komentarzy:

  1. Ale mi smaka narobiłaś. Teraz jestem głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam tą serową tartę na obiad lub na kolację, wybornie smakuje na zimno :D

      Usuń
  2. Ależ to musi być pożywne danie- i chyba nieco kaloryczne, co? Jestem ciekawa innych przepisów, także jeżeli o mnie chodzi, zdecydowanie wrzucaj więcej tego typu postów!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana, w takim razie będzie więcej. Wiesz co, tutaj nie ma takiego parcia na chudość i liczenie kalorii, a kuchnia Szwajcarska do najlżejszych nie należy. Tutaj ludzie uwielbiają dobrze zjeść i pobiegać po lesie <3

      Usuń
  3. nigdy nie jadłam czegoś podobnego ale jestem ciekawa tego wytrawnego ciasta. lubię sery

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam Żanetko, idealny pomysł na szybki obiad ;)

      Usuń
  4. Takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam :) Ciekawi mnie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, ślinka cieknie na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do skorzystania z przepisu Bogusiu, pycha ;)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie <3 Kiedyś spróbuję przerobić przepis na bezglutenowy i na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to gorąco Ci kochana polecam, myślę że wystarczy zamienić mąkę na bezglutenową i gotowe ;)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam kochana, na chłodniejsze dni jak znalazł ;)

      Usuń
  9. Właśnie ostatnio mąż mówił, żeby coś takiego zrobić, ale nie umiałam znaleźć przepisu. Zrobię mu niespodziankę jak wróci.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie :)
    Chętnie zobaczę więcej podobnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym spróbowała czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń

♡ Dziękuje, że odwiedziłeś mój blog.
♡ Dziękuje za każdy komentarz jest on dla mnie ogromną motywacją.
♡ Zabraniam kopiowania i wykorzystywania treści oraz zdjęć z mojego bloga bez mojej zgody i wiedzy.
♡ Spam i obraźliwe komentarze będą usuwane.
♡ W miarę możliwości staram się odwiedzać moich czytelników.
♡ Komentarze proponujące obserwację za obserwację nie są mile widziane.
♡ Zapraszam ponownie na bloga oraz pozostałe moje social media.
♡ Jeżeli spodobał Ci się mój blog i moja praca zapraszam do obserwowania