Witajcie moi kochani,
po opublikowaniu zdjęcia z serową tartą na Instagramie miałam wiele zapytań o przepis. Dzisiaj zatem sprzedaję Wam mój ulubiony i sprawdzony przepis na typowe szwajcarskie danie - käsewähe. Jak wiadomo, każda pani domu robi je inaczej i moje, odrobinę różni się od tego, które jadam u swojej teściowej, choć składniki mamy bardzo podobne. Ta tarta występuje w podstawowej wersji, którą Wam poniżej przedstawiam, lub można ją spotkać z kawałeczkami boczku zatopionymi w masie serowej.
Riz Casimir
Na wstępie warto przygotować sobie podstawowe składniki oraz dokładnie wysmarować masłem formę do tarty. Moja ma tradycyjnie 28 cm średnicy. Muszę jeszcze zaznaczyć, że od pomyślenia o tym daniu do wyjęcia go z piekarnika u mnie mija około 40 minut, więc jest to doskonały przepis na ekspresowy obiad lub kolację.
250 g mąki
1 łyżeczka soli
100 g zimnego masła
100 ml zimnej wody
Masa serowa:
150 g startego sera Gruyère
150 g startego sera Emmentaler
200 ml śmietanki słodkiej, pełnej
3 jaja, rozkłócone
1 łyżka skrobi kukurydzianej (można pominąć)
1/2 łyżeczki soli
po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i papryki
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30 cm (na blaszkę 28 cm), na grubość ok. 3 mm. Wyłożyć na przygotowaną (wysmarowaną masłem) foremkę do tarty i dokładnie wylepić po brzegi, nadmiar obciąć nożem. Spód ciasta dokładnie ponakłuwać widelcem.
SMACZNEGO!
Macie ochotę na käsewähe? Chcecie więcej Szwajcarskich przepisów?
Przesyłam buziaki,
Monika.
Ale mi smaka narobiłaś. Teraz jestem głodna :-)
OdpowiedzUsuńKochana polecam tą serową tartę na obiad lub na kolację, wybornie smakuje na zimno :D
UsuńAleż to musi być pożywne danie- i chyba nieco kaloryczne, co? Jestem ciekawa innych przepisów, także jeżeli o mnie chodzi, zdecydowanie wrzucaj więcej tego typu postów!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziękuje kochana, w takim razie będzie więcej. Wiesz co, tutaj nie ma takiego parcia na chudość i liczenie kalorii, a kuchnia Szwajcarska do najlżejszych nie należy. Tutaj ludzie uwielbiają dobrze zjeść i pobiegać po lesie <3
Usuńnigdy nie jadłam czegoś podobnego ale jestem ciekawa tego wytrawnego ciasta. lubię sery
OdpowiedzUsuńBardzo polecam Żanetko, idealny pomysł na szybki obiad ;)
UsuńTakiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam :) Ciekawi mnie jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńGorąco kochana polecam :D
UsuńO tak jadłbym :D
OdpowiedzUsuńPycha :D
UsuńO rany, ślinka cieknie na sam widok :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :D
UsuńNigdy nie jadłam takiego dania :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do skorzystania z przepisu Bogusiu, pycha ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie <3 Kiedyś spróbuję przerobić przepis na bezglutenowy i na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńO to gorąco Ci kochana polecam, myślę że wystarczy zamienić mąkę na bezglutenową i gotowe ;)
UsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńso delicious
NEW OUTFIT POST | ... ABOUT BEING BACK.
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Yes it is. I recommended my friend :)
UsuńMusi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, pyszne i bardzo syte danie ;)
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam kochana, na chłodniejsze dni jak znalazł ;)
UsuńWłaśnie ostatnio mąż mówił, żeby coś takiego zrobić, ale nie umiałam znaleźć przepisu. Zrobię mu niespodziankę jak wróci.
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się jak Ci wyszło i czy smakowało ;)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczę więcej podobnych przepisów :)
Dziękuje kochana i będzie więcej ;)
UsuńChętnie bym spróbowała czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńGorąco Dorotko zapraszam do korzystania z przepisu, pycha <3
UsuńNigdy nie robiłam tarty. Chętnie spróbowała bym takiej serowej
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest pyszna <3
UsuńWygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńOj jest pyszna :D
UsuńJa chyba jeszcze nie jadlam dobrego Käsewähe. Jakos za nim nie przepadam.
OdpowiedzUsuńTo musisz kochana sama zrobić, mnie te ze sklepu też nie smakują hahaha :D
Usuń