poniedziałek, 9 września 2019

Käsewähe - czyli Szwajcaria od kuchni

Witajcie moi kochani,
po opublikowaniu zdjęcia z serową tartą na Instagramie miałam wiele zapytań o przepis. Dzisiaj zatem sprzedaję Wam mój ulubiony i sprawdzony przepis na typowe szwajcarskie danie - käsewähe. Jak wiadomo, każda pani domu robi je inaczej i moje, odrobinę różni się od tego, które jadam u swojej teściowej, choć składniki mamy bardzo podobne. Ta tarta występuje w podstawowej wersji, którą Wam poniżej przedstawiam, lub można ją spotkać z kawałeczkami boczku zatopionymi w masie serowej.

Riz Casimir



Na wstępie warto przygotować sobie podstawowe składniki oraz dokładnie wysmarować masłem formę do tarty. Moja ma tradycyjnie 28 cm średnicy. Muszę jeszcze zaznaczyć, że od pomyślenia o tym daniu do wyjęcia go z piekarnika u mnie mija około 40 minut, więc jest to doskonały przepis na ekspresowy obiad lub kolację.



Składniki:


Ciasto — ja idę na łatwiznę i kupuje rolkę ciasta np. w Lidlu, ale wiem, że nie wszędzie jest ono dostępne, zatem można je zrobić samemu.

250 g mąki
1 łyżeczka soli
100 g zimnego masła
100 ml zimnej wody


Mąkę, sól i masło posiekać nożem, aż powstanie coś na wzór zacierek (ciasto kruche). Podlać wodą. Delikatnie i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło i włożyć na 30 min do lodówki.


Masa serowa:

300 g mieszanki serów, jeśli natomiast nie mamy gotowej spokojnie możemy użyć:
150 g startego sera Gruyère
150 g startego sera Emmentaler



200 ml mleka
200 ml śmietanki słodkiej, pełnej
3 jaja, rozkłócone
1 łyżka skrobi kukurydzianej (można pominąć)
1/2 łyżeczki soli
po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i papryki




Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30 cm (na blaszkę 28 cm), na grubość ok. 3 mm. Wyłożyć na przygotowaną (wysmarowaną masłem) foremkę do tarty i dokładnie wylepić po brzegi, nadmiar obciąć nożem. Spód ciasta dokładnie ponakłuwać widelcem.


Sery mieszamy z mlekiem, śmietanką, jajkami, dodajemy skrobię i doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy i wylewamy na ciasto.



Piekarnik nagrzewamy góra — dół do 220 stopni (z termoobiegiem 200 stopni) i wkładamy ostrożnie tartę na dolną półkę. Pieczemy 30 — 35 minut.


Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatką.



SMACZNEGO!



Macie ochotę na käsewähe? Chcecie więcej Szwajcarskich przepisów?


Przesyłam buziaki, 
Monika.



34 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś. Teraz jestem głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana polecam tą serową tartę na obiad lub na kolację, wybornie smakuje na zimno :D

      Usuń
  2. Ależ to musi być pożywne danie- i chyba nieco kaloryczne, co? Jestem ciekawa innych przepisów, także jeżeli o mnie chodzi, zdecydowanie wrzucaj więcej tego typu postów!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana, w takim razie będzie więcej. Wiesz co, tutaj nie ma takiego parcia na chudość i liczenie kalorii, a kuchnia Szwajcarska do najlżejszych nie należy. Tutaj ludzie uwielbiają dobrze zjeść i pobiegać po lesie <3

      Usuń
  3. nigdy nie jadłam czegoś podobnego ale jestem ciekawa tego wytrawnego ciasta. lubię sery

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam Żanetko, idealny pomysł na szybki obiad ;)

      Usuń
  4. Takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam :) Ciekawi mnie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, ślinka cieknie na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do skorzystania z przepisu Bogusiu, pycha ;)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie <3 Kiedyś spróbuję przerobić przepis na bezglutenowy i na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to gorąco Ci kochana polecam, myślę że wystarczy zamienić mąkę na bezglutenową i gotowe ;)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam kochana, na chłodniejsze dni jak znalazł ;)

      Usuń
  9. Właśnie ostatnio mąż mówił, żeby coś takiego zrobić, ale nie umiałam znaleźć przepisu. Zrobię mu niespodziankę jak wróci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się jak Ci wyszło i czy smakowało ;)

      Usuń
  10. Wygląda apetycznie :)
    Chętnie zobaczę więcej podobnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym spróbowała czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco Dorotko zapraszam do korzystania z przepisu, pycha <3

      Usuń
  12. Nigdy nie robiłam tarty. Chętnie spróbowała bym takiej serowej

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chyba jeszcze nie jadlam dobrego Käsewähe. Jakos za nim nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz kochana sama zrobić, mnie te ze sklepu też nie smakują hahaha :D

      Usuń

♡ Dziękuje, że odwiedziłeś mój blog.
♡ Dziękuje za każdy komentarz jest on dla mnie ogromną motywacją.
♡ Zabraniam kopiowania i wykorzystywania treści oraz zdjęć z mojego bloga bez mojej zgody i wiedzy.
♡ Spam i obraźliwe komentarze będą usuwane.
♡ W miarę możliwości staram się odwiedzać moich czytelników.
♡ Komentarze proponujące obserwację za obserwację nie są mile widziane.
♡ Zapraszam ponownie na bloga oraz pozostałe moje social media.
♡ Jeżeli spodobał Ci się mój blog i moja praca zapraszam do obserwowania