Witajcie moi kochani,
dzisiaj tak jak obiecałam Wam na Instagramie, przychodzę z moim sprawdzonym przepisem na pysznego maślanego kurczaka. Wiem, że kuchnia Indyjska mimo cudownych smaków, aromatów i kolorów często pomijana jest w naszych wyborach smakowych, a jeśli już mamy na nią ochotę to albo nie ma jej w okolicy, albo ceny zabijają (jak u mnie) a często też nie znając smaków danej kuchni, rezygnujemy z wyboru dania. Ja uwielbiam tą kuchnię i mimo wrażliwego żołądka i ogólnie częstych problemów gastrycznych jest ona przyjazna mojemu organizmowi i nie muszę się po niej męczyć.
Butter Chicken (maślany kurczak) to nie do końca danie z Indii, gdyż powstało w Anglii. Tamtejsi przybyli Hindusi zaczęli przygotowywać dania znane sobie, ale przystosowane bardziej pod Europejczyka. Sama z tej kuchni uwielbiam praktycznie każde danie bardzo słynne Chicken Tikka Masala oraz delikatne Butter Chicken goszczą na moim stole bardzo często. Od razu mogę Wam powiedzieć, że osoby na diecie lepiej niech nie czytają dalej, to danie z pewnością nie ma nic wspólnego z fit, nawet jeśli w roli głównej widzimy kurczaka.
- pierś kurczaka (1 cała lub 2 połówki)
- masło (ok. 200 g)
- cebula (jedna mała, może być również szalotka)
- czosnek (2 małe ząbki, tak aby nie zdominował dania)
- pelati, puszka pomidorów (trzeba je zmiksować na gładką pulpę)
- śmietana słodka, pełna (250 ml)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (bardzo ostra przyprawa można użyć mniej i potem dodać jeśli lubimy na ostro)
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
- imbir (ok łyżeczki startego)
- 1 goździk
- 1 gwiazda anyżu
- olej rzepakowy (neutralny w smaku i zapachu)
- pasta curry czerwona (ok. 1 łyżeczka)
- kolendra mielona ok. 0.5 łyżeczki
- przyprawa Tajine ok. łyżeczki
- sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
- cukier brązowy (ilość w zależności od tego, jak kwaśne mamy pomidory)
Wykonanie:
8. Potaję z ryżem ugotowanym na sypko z ziarnami kardamonu.
SMACZNEGO!
Jestem ciekawa czy lubisz kuchnię Indyjską, a może lubisz inną kuchnię? Jadłaś/jadłeś kiedyś Butter Chicken? Jaką potrawę tej kuchni lubisz najbardziej?
Przesyłam buziaki,
Monika.
Zapiszę sobie, jestem bardzo ciekawa smaku, a domyślam się, że musi być pyszne :). Zresztą kuchnię Indyjską lubię, choć nie wszystkie przyprawy mi podchodzą, przez co trochę ją ograniczam :P
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, tutaj możesz kontrolować ostrość przez dodawanie stopniowo pieprzu Cayenne :D
Usuńpycha, uwielbiam takie orientalne smaki, brakuje mi tylko warzyw
OdpowiedzUsuńNo niestety w Butter Chicken jest tylko cebulka, ale zawsze możesz podać do dania np. ugotowane warzywa na parze ;)
Usuńuwielbiam kuchnię indyjską, mimo, że wiele potraw jest dla mnie ostrych to i tak się nimi zajadam :-) dzięki za przepis, z przyjemnością z niego skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę smacznego :D
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńOj i takie jest ;)
UsuńZ chęcią skorzystam z Twojego przepisu, bo uwielbiam to danie i muszę się nauczyć je robić.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Aguś i życzę Ci smacznego <3
UsuńUwielbiam takie dania, z chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Dorotko <3
UsuńO Kochana, jak ja uwielbiam butter chicken <3 Co prawda, nigdy nie przygotowywałam go w domu, ale teraz, będę miała okazję :D Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze i życzę Ci kochana smacznego <3
UsuńTo danie zbytnio mnie do siebie nie przekonuje, aczkolwiek z ciekawości spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Oczywiście nie jest to danie dla każdych kubków smakowych, ale polecam spróbować choć raz ;)
UsuńWygląda smacznie, lubię jak jest dużo przypraw :D
OdpowiedzUsuńO to ten przepis powinien wpisać się w Twoje gusta Łukaszu ;D
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :D
Usuńprzepis mi sie bardzo spodobał, zapisuje, uwielbiam kuchnie indyjska:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :D
UsuńWygląda smakowicie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci smacznego :)
Usuńpodeślę wpis mężowi niech zrobi :DD
OdpowiedzUsuńSmacznego :D
UsuńBardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i pozdrawiam :D
Usuń