dziś przyszedł czas na wpis z okazji akcji Blogmas 2017! Jako że zabawa ta polega na tematycznych wpisach, jednocześnie jest luźna i ma sprawiać przyjemność zarówno czytelnikom, jak i nam autorom. Postanowiłam wybrać tematy lekkie, przyjemne i nie oszukujmy się zajmujące mało tak ważnego w obecnym momencie czasu w ich tworzeniu. Na pierwszy ogień zapraszam Was do mojej kuchni ;)
Z jakże obszernej Polskiej tradycji potraw Wigilijnych wybrałam przepis na Rybę po grecku. Jest to jeden z wielu przepisów na smaczną rybę, która równie dobrze możemy przygotować w każdym momencie niezależnie od pory roku czy okoliczności. Moja Ryba po grecku smakuje jako danie główne, jak i przystawka. Zapraszam na tutorial ;)
Krok 1. Do mojego przepisu warto wybrać sobie białą rybę, u mnie idealnie sprawdza się lubiany Dorsz. Rybę pokroiłam w kawałki i doprawiłam solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Ilość zależy od własnych upodobań.
Krok 2. Na rozgrzaną patelnię wlewam około łyżki oleju rzepakowego, a następnie dokładnie ze wszystkich stron smażę kawałki ryby. Na malutkim ogniu, pod przykryciem dosmażam Dorsza, aby był dobry również w środku.
Krok 3. Gotową, usmażoną rybę wyjmuje delikatnie na talerz.
Krok 4. Do przepisu potrzebujemy również kilku marchewek, kawałka selera (ja użyłam 2/3 widocznego na zdjęciu), kawałka pora, pietruszkę (u mnie jest to gałązka zielona), jeden listek laurowy i dwie kulki ziela angielskiego.
Krok 5. Na tarce o grubych oczkach ścieram marchewki i seler. Pietruszkę obrywam tak, aby mieć same listki.
Krok 6. Do garnka lądują starte warzywa oraz bulion warzywny. Ja skorzystałam z kupnego jak widzicie i na moją ilość warzyw wlałam około 200 ml bulionu.
Krok 7. Całość gotuję około 10 - 15 minut. Często sprawdzam ilość płynu, aby moje warzywa się nie przypaliły. Doprawiam solą i pieprzem.
Krok 8. Kawałek pora kroję w pół krążki, dokładnie myję w zimnej wodzie i do odsączonego dodaje łyżeczkę oleju rzepakowego (można, zamiast pora użyć cebulki, jednak ma ona bardziej dominujący smak. Pora możemy również podsmażyć, jednak u mnie najlepiej sprawdza się podgotowany).
Krok 9. Do gotujących się warzyw dodaję przygotowany por oraz liść laurowy, ziele angielskie i dalej gotuje.
Krok 10. Do małej miseczki odlewam odrobinę płynu z gotujących się warzyw i dodaje około półtora łyżki przecieru pomidorowego.
Krok 11. Całą miksturę dodaję do garnka z warzywami i pozwalam się zagotować. Po 2 minutach całość wyłączam i zestawiam z gorącej płyty.
Krok 12. Do przygotowanego słoika na przemian wkładam warzywa i rybę. Na samym spodzie i na górze lądują warzywa.
Krok 13. Po wystudzeniu słoik zamykam i wkładam do lodówki. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.
Oto lista produktów:
- 500 g Białej ryby (u mnie to niezawodny Dorsz)
- 4 - 5 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń) lub garść zielonych listków
- ok. 100 g selera
- ok. 10 cm pora (jasna część)
- ok. 200 ml bulionu warzywnego
- ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- ok. 3 łyżek oleju (w tym też do smażenia ryby)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz
Mimo że tę potrawę znają chyba wszyscy każdy robi ją trochę inaczej, dokładnie jest tak jak z sałatką warzywną ;) Moja wersja ryby po grecku jest lżejsza niż wersja ze smażonymi warzywami i jest bez mąki ;) Gorąco zachęcam Was, aby ta ryba znalazła się na Waszych stołach podczas Wigilii.
A co jest Waszym przysmakiem w czasie Świat Bożego Narodzenia?
Przesyłam buziaki,
Monika.
Robię podobnie - uwielbiam tą rybkę i przyrządzam ją częściej - nie tylko na Święta.
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja ;)
Usuńuwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPrzybijam piątkę, bo ja również :D
UsuńO, idealnie! Muszę spróbować rybki według Twojego przepisu. Raz w życiu spróbowałam sama w domowych warunkach i zdecydowanie coś poszło nie tak :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam to bardzo łatwy i szybki przepis ;)
UsuńNie lubię ryb ;p
OdpowiedzUsuńU szkoda, ja taką rybę mogę jeść często hihihi ;)
Usuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! jeszcze nie robiłam ryby po grecku
OdpowiedzUsuńwszystko przede mną :)
pozdrawiam cieplutko myszko :*
ayuna-chan.blogspot.com
Gorąco Cię zachęcam do przetestowania przepisu =D
UsuńWygląda bardzo apetycznie, sama nigdy ryby po grecku nie robiłam, może czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuńOj to zdecydowanie zachęcam <3
UsuńUwielbiam rybę po grecku ! już się nie mogę doczekać jej na stole wigilijnym <3 pycha !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie , migliorevita.blogspot.com
Ja również i co najlepsze u mnie gości ona na stole w ciągu całego roku ;)
UsuńKocham rybę po grecku! :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D
UsuńIdealny przepis na nadchodzące świeta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do wypróbowania przepisu :D
UsuńZa żadne skarby nie zjem ryby :)
OdpowiedzUsuńU kochana aż tak źle? hihihi ;)
UsuńRybka przedstawia się bardzo smakowicie :-) choć przyznaje szczerze, że nie jadam ani ryb po grecku, ani też karpia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, ja za karpiem też jakoś specjalnie nie przepadam, ale ogólnie ryby i owoce morza bardzo lubię ;D
Usuńwygląda obłednie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuńryba po grecku to wspomnienie wigilii u mojej babci :)pycha
OdpowiedzUsuńDziękuje, o to muszą być wspaniałe wspomnienia :D
UsuńSuper, dzięki za przepis, bo święta u nas w tym roku i będę coś musiała nagotować :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, koniecznie napisz jak Ci smakowała =D
UsuńOstatnio bardzo polubiłam się z tym daniem :)
OdpowiedzUsuńTo dobre wyjście jak nie ma się pomysłu na obiad, przetestowane ;)
UsuńPodrzucę mamie, bo ja nie jadam ryb ;) Jej się pewnie przyda!
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :D
UsuńMoje ulubione świąteczne danie <3
OdpowiedzUsuńJa rybę piekę w piekarniku :)
O świetny pomysł, następnym razem wypróbuję <3
Usuńuwielbiam rybę po grecku! Mam ten sam podobny przepis :D
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu korzystam i powiem Ci, że bardzo nam smakuje :)
UsuńPyszne! U nas w tym roku ryba po grecku będzie w oryginalnym wydaniu - w tarcie - wyglada nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńO takiej jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować <3
UsuńSmaka mi robisz, ale niestety, nie mogę jeść ani marchwi, ani cebuli :( Nawet nie wiem, co ja będę jeść na te święta ;)
OdpowiedzUsuńU to bardzo niedobrze. Masz jakaś nietolerancję pokarmową? =)
UsuńOoooj jadłabym jadła!
OdpowiedzUsuńMowię Ci pycha! :D
UsuńOoo, bardzo lubię rybkę po grecku. Dobrze, że mi przypomniałaś bo dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńGorąco polecam =D
UsuńJakoś nie jestem fanką ryby po grecku...
OdpowiedzUsuńMoże Ci jakiś składnik nie odpowiada? ;)
UsuńUwielbiam rybę po grecku, ona i barszcz czerwony to moi ulubieńcy na wigilijnym stole <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Blonde Kitsune
O tak nasze potrawy Wigilijne są najlepsze na Świecie, również Cię gorąco pozdrawiam <3
UsuńJak ladnie podane :) Super pomysl :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuje, a Wy jedziecie do Pl. czy zostajecie? :D
UsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, OMG so delicious :3
NEW OUTFIT POST | XMAS TAG: CURIOSITIES ABOUT ME IN THIS SEASON!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Thanks my friend, oh yes it is :D
UsuńJadłam rybę po grecku milion razy, ale nigdy nie robiłam :P
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do skorzystania z przepisu =D
UsuńMoja Mama robi najlepszą rybę po grecku pod słońcem! Ja się nawet nie zabieram :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie u mamy najlepiej smakuje <3
UsuńNie lubię ryb, ale rybę po grecku uwielbiam. Właściwie robię ją podobnie, tyle że kawałki ryby kroję większe. Nie wpadłabym jednak, by przechowywać ją i podawać w słoiku. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńU mnie wielkość kawałków zależy od podania ;) czasem też robie większe, ale w słoiku najlepiej takie, aby można je łatwo wyjąć <3
UsuńMi osobiście nie smakuje ryba po grecku, ale moja mama ją uwielbia :D
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam ten przepis Twojej mamie :D
UsuńMoja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pycha :D
UsuńFaktycznie przepis na rybę po grecku jest jak na sałatkę warzywną - wszędzie smakuje inaczej. Mi najbardziej smakuje u babci mojego faceta :)
OdpowiedzUsuńMmmmh babcine smaki <3
Usuńthank you dear :D
OdpowiedzUsuńhmm, looks so delicious :D I need to try!
NEW DECOR POST | GUIDE TO GETTING THE PERFECT XMAS DECOR!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I recommended ;)
Usuńnie lubię ryby po grecku
OdpowiedzUsuńA jaki masz sprawdzony przepis na rybę? =D
UsuńOoo jaaaaa!!! Ślinka kapie na klawiaturę. Uwielbiam rybę po grecku, sama nie miałam okazji robić, ale widzę, że to proste, więc spróbuję.
OdpowiedzUsuńGorąco Ci polecam, tak jest prosta i szybka w przygotowaniu <3
UsuńUwielbiam rybę po grecku :) Przyznam, że do słoika nigdy nie robiłam. Zjadam całość od razu haha :D
OdpowiedzUsuńJa staram się robić wieczorem, żeby była jeszcze smaczniejsza drugiego dnia ;)
UsuńMmmm uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3
UsuńZwykle za rybą nie przepadam. Ale rybę po Grecku bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńO tak to świetne danie, aby przemycić rybę :D
Usuńjadłam raz rybę po grecku u teściowej i niestety nie przypadła mi do gustu :( Jednak Twoja wydaje mi się, że jest zupełnie inna i muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
https://pani-blondynka.blogspot.com/
Bardzo dziękuje i zapraszam do wypróbowania przepisu, z przyjemnością Cię odwiedzę <3
Usuńlubię rybę "po grecku" :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
Usuń