poniedziałek, 11 grudnia 2017

#3 Świąteczny przepis na... Ryba Po Grecku!

Witajcie moi kochani,
dziś przyszedł czas na wpis z okazji akcji Blogmas 2017! Jako że zabawa ta polega na tematycznych wpisach, jednocześnie jest luźna i ma sprawiać przyjemność zarówno czytelnikom, jak i nam autorom. Postanowiłam wybrać tematy lekkie, przyjemne i nie oszukujmy się zajmujące mało tak ważnego w obecnym momencie czasu w ich tworzeniu. Na pierwszy ogień zapraszam Was do mojej kuchni ;)


Z jakże obszernej Polskiej tradycji potraw Wigilijnych wybrałam przepis na Rybę po grecku. Jest to jeden z wielu przepisów na smaczną rybę, która równie dobrze możemy przygotować w każdym momencie niezależnie od pory roku czy okoliczności. Moja Ryba po grecku smakuje jako danie główne, jak i przystawka. Zapraszam na tutorial ;)

Krok 1. Do mojego przepisu warto wybrać sobie białą rybę, u mnie idealnie sprawdza się lubiany Dorsz. Rybę pokroiłam w kawałki i doprawiłam solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Ilość zależy od własnych upodobań.



Krok 2. Na rozgrzaną patelnię wlewam około łyżki oleju rzepakowego, a następnie dokładnie ze wszystkich stron smażę kawałki ryby. Na malutkim ogniu, pod przykryciem dosmażam Dorsza, aby był dobry również w środku.


Krok 3. Gotową, usmażoną rybę wyjmuje delikatnie na talerz.


Krok 4. Do przepisu potrzebujemy również kilku marchewek, kawałka selera (ja użyłam 2/3 widocznego na zdjęciu), kawałka pora, pietruszkę (u mnie jest to gałązka zielona), jeden listek laurowy i dwie kulki ziela angielskiego.


Krok 5. Na tarce o grubych oczkach ścieram marchewki i seler. Pietruszkę obrywam tak, aby mieć same listki.


Krok 6. Do garnka lądują starte warzywa oraz bulion warzywny. Ja skorzystałam z kupnego jak widzicie i na moją ilość warzyw wlałam około 200 ml bulionu.


Krok 7. Całość gotuję około 10 - 15 minut. Często sprawdzam ilość płynu, aby moje warzywa się nie przypaliły. Doprawiam solą i pieprzem.


Krok 8. Kawałek pora kroję w pół krążki, dokładnie myję w zimnej wodzie i do odsączonego dodaje łyżeczkę oleju rzepakowego (można, zamiast pora użyć cebulki, jednak ma ona bardziej dominujący smak. Pora możemy również podsmażyć, jednak u mnie najlepiej sprawdza się podgotowany).


Krok 9. Do gotujących się warzyw dodaję przygotowany por oraz liść laurowy, ziele angielskie i dalej gotuje.


Krok 10. Do małej miseczki odlewam odrobinę płynu z gotujących się warzyw i dodaje około półtora łyżki przecieru pomidorowego.


Krok 11. Całą miksturę dodaję do garnka z warzywami i pozwalam się zagotować. Po 2 minutach całość wyłączam i zestawiam z gorącej płyty.


Krok 12. Do przygotowanego słoika na przemian wkładam warzywa i rybę. Na samym spodzie i na górze lądują warzywa.


Krok 13. Po wystudzeniu słoik zamykam i wkładam do lodówki. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Oto lista produktów:
- 500 g Białej ryby (u mnie to niezawodny Dorsz)
- 4 - 5 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń) lub garść zielonych listków
- ok. 100 g selera
- ok. 10 cm pora (jasna część)
- ok. 200 ml bulionu warzywnego
- ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- ok. 3 łyżek oleju (w tym też do smażenia ryby)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- świeżo mielony, czarny pieprz




Mimo że tę potrawę znają chyba wszyscy każdy robi ją trochę inaczej, dokładnie jest tak jak z sałatką warzywną ;) Moja wersja ryby po grecku jest lżejsza niż wersja ze smażonymi warzywami i jest bez mąki ;) Gorąco zachęcam Was, aby ta ryba znalazła się na Waszych stołach podczas Wigilii.


A co jest Waszym przysmakiem w czasie Świat Bożego Narodzenia?


Przesyłam buziaki,
Monika.



81 komentarzy:

  1. Robię podobnie - uwielbiam tą rybkę i przyrządzam ją częściej - nie tylko na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, idealnie! Muszę spróbować rybki według Twojego przepisu. Raz w życiu spróbowałam sama w domowych warunkach i zdecydowanie coś poszło nie tak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. U szkoda, ja taką rybę mogę jeść często hihihi ;)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! jeszcze nie robiłam ryby po grecku
    wszystko przede mną :)
    pozdrawiam cieplutko myszko :*
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, sama nigdy ryby po grecku nie robiłam, może czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rybę po grecku ! już się nie mogę doczekać jej na stole wigilijnym <3 pycha !
    Zapraszam do mnie , migliorevita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również i co najlepsze u mnie gości ona na stole w ciągu całego roku ;)

      Usuń
  7. Kocham rybę po grecku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny przepis na nadchodzące świeta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za żadne skarby nie zjem ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rybka przedstawia się bardzo smakowicie :-) choć przyznaje szczerze, że nie jadam ani ryb po grecku, ani też karpia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ja za karpiem też jakoś specjalnie nie przepadam, ale ogólnie ryby i owoce morza bardzo lubię ;D

      Usuń
  11. ryba po grecku to wspomnienie wigilii u mojej babci :)pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, dzięki za przepis, bo święta u nas w tym roku i będę coś musiała nagotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, koniecznie napisz jak Ci smakowała =D

      Usuń
  13. Ostatnio bardzo polubiłam się z tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobre wyjście jak nie ma się pomysłu na obiad, przetestowane ;)

      Usuń
  14. Podrzucę mamie, bo ja nie jadam ryb ;) Jej się pewnie przyda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione świąteczne danie <3
    Ja rybę piekę w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam rybę po grecku! Mam ten sam podobny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu korzystam i powiem Ci, że bardzo nam smakuje :)

      Usuń
  17. Pyszne! U nas w tym roku ryba po grecku będzie w oryginalnym wydaniu - w tarcie - wyglada nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takiej jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować <3

      Usuń
  18. Smaka mi robisz, ale niestety, nie mogę jeść ani marchwi, ani cebuli :( Nawet nie wiem, co ja będę jeść na te święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U to bardzo niedobrze. Masz jakaś nietolerancję pokarmową? =)

      Usuń
  19. Ooo, bardzo lubię rybkę po grecku. Dobrze, że mi przypomniałaś bo dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakoś nie jestem fanką ryby po grecku...

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam rybę po grecku, ona i barszcz czerwony to moi ulubieńcy na wigilijnym stole <3
    Pozdrawiam!
    Blonde Kitsune

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak nasze potrawy Wigilijne są najlepsze na Świecie, również Cię gorąco pozdrawiam <3

      Usuń
  22. Jak ladnie podane :) Super pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuje, a Wy jedziecie do Pl. czy zostajecie? :D

      Usuń
  23. Thanks a lot :D

    hmmm, OMG so delicious :3

    NEW OUTFIT POST | XMAS TAG: CURIOSITIES ABOUT ME IN THIS SEASON!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Jadłam rybę po grecku milion razy, ale nigdy nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja Mama robi najlepszą rybę po grecku pod słońcem! Ja się nawet nie zabieram :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie lubię ryb, ale rybę po grecku uwielbiam. Właściwie robię ją podobnie, tyle że kawałki ryby kroję większe. Nie wpadłabym jednak, by przechowywać ją i podawać w słoiku. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wielkość kawałków zależy od podania ;) czasem też robie większe, ale w słoiku najlepiej takie, aby można je łatwo wyjąć <3

      Usuń
  27. Mi osobiście nie smakuje ryba po grecku, ale moja mama ją uwielbia :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Faktycznie przepis na rybę po grecku jest jak na sałatkę warzywną - wszędzie smakuje inaczej. Mi najbardziej smakuje u babci mojego faceta :)

    OdpowiedzUsuń
  29. thank you dear :D

    hmm, looks so delicious :D I need to try!

    NEW DECOR POST | GUIDE TO GETTING THE PERFECT XMAS DECOR!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Ooo jaaaaa!!! Ślinka kapie na klawiaturę. Uwielbiam rybę po grecku, sama nie miałam okazji robić, ale widzę, że to proste, więc spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco Ci polecam, tak jest prosta i szybka w przygotowaniu <3

      Usuń
  31. Uwielbiam rybę po grecku :) Przyznam, że do słoika nigdy nie robiłam. Zjadam całość od razu haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się robić wieczorem, żeby była jeszcze smaczniejsza drugiego dnia ;)

      Usuń
  32. Zwykle za rybą nie przepadam. Ale rybę po Grecku bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  33. jadłam raz rybę po grecku u teściowej i niestety nie przypadła mi do gustu :( Jednak Twoja wydaje mi się, że jest zupełnie inna i muszę wypróbować :)

    dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
    https://pani-blondynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i zapraszam do wypróbowania przepisu, z przyjemnością Cię odwiedzę <3

      Usuń

♡ Dziękuje, że odwiedziłeś mój blog.
♡ Dziękuje za każdy komentarz jest on dla mnie ogromną motywacją.
♡ Zabraniam kopiowania i wykorzystywania treści oraz zdjęć z mojego bloga bez mojej zgody i wiedzy.
♡ Spam i obraźliwe komentarze będą usuwane.
♡ W miarę możliwości staram się odwiedzać moich czytelników.
♡ Komentarze proponujące obserwację za obserwację nie są mile widziane.
♡ Zapraszam ponownie na bloga oraz pozostałe moje social media.
♡ Jeżeli spodobał Ci się mój blog i moja praca zapraszam do obserwowania